Sassenpoort Zwolle

De Sassenpoort is door MG Creative in 360 graden op de foto gezet en via Google beschikbaar gesteld. Bekijk hier het verhaal van de Sassenpoort middels de Google Streetview beelden.

Hanze zaal.
De Hanze zaal is de eerste zaal waar u in uitkomt na het beklimmen van de middeleeuwse torentrap. Momenteel bevindt zich in deze zaal nog de vaste expositie over de historie van de Sassenpoort en over de geschiedenis van de Hanzestad Zwolle.
De ruimte kenmerkt zich door een doorlopende balustrade langs alle wanden. De balustrade is te bereiken door een vaste trap.

In deze zaal heeft de heer Wolf.v.Ittersum samen met zijn vrouw en kinderen 17 jaar gevangen gezeten.Vanwege een conflict met zijn zwager over een erfenis van zijn vader,werd hij door zijn zwager gevangen genomen. Na bemiddeling van de Schepenen van Zwolle mocht hij zijn tijd in de poort uitzitten. Toen de zwager overleed was de heer v.Ittersum weer vrij man. Een afbeelding van de heer v.Ittersum en zijn lijfspreuk bevindt zich in de rechter toren kamer. In deze zaal zijn sinds 2008 de herstelde glas in lood ramen van Nederland en van de provincie Overijssel als ook die van Overijsselse stadswapens.

Pierre Cuypers Zaal op de 2e verdieping.
De Pierre Cuypers zaal bereikt u door stug door te klimmen nadat u de Hanze zaal gepasseerd bent. De zaal is vernoemd naar Pierre Cuypers (1827 – 1921 ), Nederlands architect. Cuypers is vooral beroemd van de bouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.Hij heeft de historische Sassenpoort geschikt gemaakt voor het gebruik als Rijks en gemeente archief. In de Pierre Cuypers zaal getuigen de hoge archiefkasten hier nog van! Ook is Cuypers verantwoordelijk voor de spitse torens van de Sassenpoort aan de buitenkant.

In deze zaal is ook de originele gevangenis aanwezig en 3 luiken in de grond de zogenaamde “Mezekouw” die geopend werd om de vijand te bestoken met olie en pek.

Op de 3e verdieping was het gemeentearchief van Zwolle.
Hier waren ook de Falconetten(lichte kanonnen) opgesteld waarmee brandende vuurkogels naar beneden werden geworpen. De ronde gaten onder de ramen kun je nog steeds zien. De torens staan wat buiten de poort,op die manier kon ook het rondeel (ontmuurd plein) tussen buiten en binnen poort worden verdedigd.

Pp de 4e verdieping kun je heel mooi de balkenconstructie van het dak zien. Hier bevindt zich ook het uurwerk.
In 1732 werd een houten klokkentoren geplaatst. De klok had eerst maar 1 wijzer voor de uren. Deze werd in 1895 vervangen door de huidige neogotische klokkentoren. Toen kwam ook de 2e wijzer voor de minuten. Er zijn 2 klokken voor de uren en voor de kwartieren.

Voor meer informatie kijk op de site van Sassenpoort Zwolle:
http://www.sassenpoortzwolle.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *