Opblazen pijpen IJsselcentrale

De Centrale Harculo, ook wel de IJsselcentrale genoemd naar de voormalige eigenaar en bouwer, was een elektriciteitscentrale aan de IJssel en bij de buurtschap Harculo in de Overijsselse gemeente Zwolle. De centrale was een initiatief van de NV Electriciteitsfabriek ‘IJsselcentrale’ te Zwolle. De laatste jaren van zijn bestaan was hij, met nog zes andere centrales in Nederland, eigendom van Engie Nederland, voorheen Electrabel.
Het bedrijf werd in 1955 geopend en had oorspronkelijk maar één schoorsteen. Later zijn er vier bijgebouwd. In 2010 waren er twee van de vijf schoorstenen over, een daarvan was nog in gebruik. In 2012 werd de laatste eenheid voor de opwekking van elektriciteit om reden van rentabiliteit stilgelegd.

In april 2016 werd bekendgemaakt dat dat jaar een begin zou worden gemaakt met de sloop van de IJsselcentrale. Volgens eigenaar Engie bedroeg in 2016 de waarde van de centrale voor de energievoorziening ‘nul’. Er is een lange periode uitgetrokken voor de sloop, de vergunning ervoor is verleend tot 31 december 2018
 
De twee oude fabrieksschoorstenen zijn zaterdagochtend 18-03-2017 bij Zwolle tegen de vlakte gegaan. Ze waren ‘niet meer van toegevoegde waarde’. Om 10:00 werden beide schoorstenen door Koole Contractors gecontroleerd opgeblazen.
Veel mensen kwamen een kijkje nemen bij de indrukwekkende sloopklus. Energiebedrijf Engie, eigenaar van de centrale, nam samen met de gemeente veiligheidsmaatregelen om alles in goede banen te leiden. Zo werden extra beveiligers ingezet en was een weg gesloten voor verkeer. Ook werd omwonenden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden in verband met vrijkomend stof. Rond tien uur vielen de schoorstenen precies waar ze hoorden te vallen.
 
 
Bekijk hier de foto’s van de sloop van de schoorstenen:
 
 
En bekijk hier de video van de sloop van de schoorstenen: